Finezyjne naleśniki. Łatwe w przygotowaniu.
Naleśniki z dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną
SKŁADNIKI:
Ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
2 szklanki mleka
olej do smażenia
Bita śmietana:
200 ml śmietanki UHT 30 % tł. SM Gostyń
1 łyżeczka żelatyny
1 śmietano – fix
1 łyżka cukry pudru.
Oprócz tego:
180 gram dżemu z czarnej porzeczki
5 gram kolorowej posypki
WYKONANIE:
Wykonanie bitej śmietany: Śmietankę UHT SM Gostyń, ubić do bitej śmietany – przed końcem ubijania dodać cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody oraz śmietano- fix.
Schłodzić w lodówce.
Wykonanie naleśników: Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać szczyptę soli, stopniowo dodawać mąkę, mleko, bez przerwy mieszać. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek, dodać pianę do ciasta, dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, smażyć cienkie naleśniki. Posmarować każdy dżemem, zrolować, zrumienić na patelni, polać bitą śmietaną za pomocą szprycy cukierniczej, posypać kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz