wtorek, 3 września 2013

Kukurydza konserwowa


Taką kukurydzę dodaję do warzywnej sałatki z majonezem, którą przygotowuję na Wielkanoc :)

 
 

Kukurydza konserwowa


składniki:
50 dag młodej kukurydzy
5 dag cebuli
5 dag marchewki
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka gorczycy
łyżka ziaren pieprzu
6 małych listków laurowych
mała wiązka kopru
zalewa:
1000 ml wody
250 ml octu
łyżka soli
łyżka cukru


Przygotowanie:
1. ZALEWA: Połącz ze sobą wodę, ocet, sól, cukier, wymieszaj
2. Kukurydzę włóż do słoiczków (jeżeli któraś kukurydza będzie za duża i ciężko będzie ją włożyć do małych słoiczków można ją pokroić i włożyć w częściach, ziarenka które w czasie jej krojenia odpadną dodaj na dno słoiczka). Cebulę pokrój w piórka włóż do słoiczków, razem z talarkami marchewki, dodaj do słoiczków ziele angielskie, gorczycę, ziarna pieprzu, oraz listki laurowe, koper.
3. Zalej zalewą. Słoiczki szczelinie zamknij.
4.  Na dnie garnka umieść ściereczkę, lub folie, aby zapobiec pęknięcia słoiczków w trakcie gotowania. Słoiczki wstaw do garnka. Wlej do garnka letnia wodę (do połowy słoiczków).
 Przykryj garnek pokrywką. Czas pasteryzacji liczymy od momentu, gdy woda zacznie się gotować.  Pasteryzuj 30 minut. Pozostaw słoiczki po pasteryzacji  w garnku aż wystygną Przechowuj w ciemnym miejscu.


 
Fotki z przygotowań :)
 
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz