sobota, 23 czerwca 2018

Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami 


Sernik na zimno z jagodami Moniki

składniki: { foremka25x28cm}
biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
60 dag twarogu z wiaderka
20 dag kremówki
1 cukier waniliowy (18 g)
3 łyżki cukru pudru
2 dag żelatyny
oprócz tego:
2 galaretki cytrynowe
50 dag jagód





Wykonanie:
1. Biszkopt - białka ubiłam, stopniowo dodałam cukier, 
Dodałam żółtka, po czym wsypałam przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, ciasto wyłożyłam do foremki.
Piekłam 45 minut w temp. 180 st C.
2. Masa serowa - Ser zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połączyłam z ostudzoną, rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatyną
 i ubitą kremówką. Dodałam 25 dag jagód, wymieszałam delikatnie masę serową.
3. Wykonanie ciasta: Na przestudzony biszkopt rozsmarowałam masę serową, posypałam pozostałymi jagodami,
schłodziłam w lodówce. Galaretki rozpuściłam w 1 litrze wody i tężejące wylałam na schłodzony sernik. Włożyłam
gotowy sernik na kilka godzin do lodówki. 

GALERIA:
Wyłożenia sernika na blaszkę :)

Ułożenie jagód


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz