czwartek, 28 maja 2015

♫ Drożdżówka z rabarbarem ♫


Przepis na pyszne ciasto, które uwielbiam!



 ♫ Drożdżówka z rabarbarem

Składniki: (12 porcji)
500 g rabarbaru
ciasto:
500 g mąki 
250 ml mleka
110 g cukru
125 gram masła
3 jajka
15 ml ekstraktu waniliowego
szczypta soli
rozczyn do ciasta drożdżowego:
40 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
kruszonka:
4 łyżki stołowe masła
4 łyżki stołowe cukru
8 łyżek stołowych mąki pszennej
Oprócz tego:
tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka: 25 x 36 cm

Przygotowanie:
1. Rozczyn: składniki łączymy ze sobą, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Masło, cukier rozpuszczamy w mleku na małym ogniu, ostudzamy.
3. Przesypujemy mąkę  do miski, dodajemy szczyptę soli, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wlewamy ostudzone mleko z rozpuszczonym masłem i cukrem, wbijamy jajka, łączymy z gotowym rozczynem, wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie odstawać od rąk, po czym pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godziny czasu.
4. Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i zagniatamy.
5. Foremkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, ciasto rozkładamy na blaszce,
posypujemy kruszonką i rabarbarem.
6. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st. C.

1 komentarz: