środa, 1 kwietnia 2015

Babka wielkanocna

  Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych i cudownych dni świątecznych życzy blogerka Monika  



Babka wielkanocna 

Składniki: {10 porcji}
Ciasto:
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
15 g proszku do pieczenia
sól
15 g cukru waniliowego
250 g masła
250 g cukru
100 ml mleka
4 jajka
2 łyżki kakao
30 g kisielu wiśniowego
2 łyżki maku
2 krople olejku migdałowego

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Dekoracja:
50 g owoców kandyzowanych




Wykonanie:
1 ETAP: Miękkie masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawaj do masy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, oraz szczyptą soli, ucierając stopniowo wlewaj mleko. Białka ubij na sztywną pianę, razem z 2 kroplami olejku migdałowego, po czym dodaj do masy, delikatnie mieszaj, aż ciasto uzyska gładką konsystencje, podziel je na trzy części.
2 ETAP: Do pierwszej części dodaj kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak, ostatnią masę pozostaw bez zmian, będzie ona jasna.
Formę do babki posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Przełóż do formy ciasto z makiem, następnie ciasto z kisielem, po czym wlej ciasto z kakao, a na koniec wlej ciasto jasne. 
3 ETAP: Foremkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Polewa: w garnuszku połącz czekoladę, mleko, masło, rozpuść. Wystudzone ciasto polej polewą i obsyp owocami kandyzowanymi.
SMACZNEGO!





GALERIA

Foremkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz