Rewelacyjne ciasto, pełne smaków :)
Pyszny
jabłecznik z ,,pleśnią''
Składniki:{15
porcji};{foremka 29x30 cm}
CIASTO:
3 szklanki mąki
krupczatki
3/4 szklanki
cukru pudru
25 dag
margaryny
4 żółtka
1 łyżka proszku
do pieczenia
NADZIENIE:
1 kg jabłek
1 szklanka
cukru
1 łyżka
cynamonu
3 łyżki bułki
tartej
,,PLEŚŃ'':
4 białka
4 łyżki cukru
pudru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
OPRÓCZ TEGO:
papier do
pieczenia
WYKONANIE:
NADZIENIE - Jabłka
cienko obrać i podzielić na ćwiartki, usunąć
gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na tarte, na grubych oczkach. Miskę ze
startymi jabłkami odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po
garści łapać porcję tartego jabłka i odciskać sok. Można to też robić przez
czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą.
Do odciśniętych lekko tartych jabłek dodać cynamon, bułkę tartą i
wymieszać.
,,PLEŚŃ'' - białka
ubić ze szczyptą soli, gdy powstanie sztywna piana, delikatnie wymieszać z
cukrem i mąką ziemniaczaną.
CIASTO - Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, sól, żółtka, zagnieść ciasto. 2/3
ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia. Nadzienie z jabłek wyłożyć na foremkę, na nie wyłożyć ubitą pianę z białek z
dodatkami na koniec na wierzch ciasta
poskubać resztę ciasta i piec około 40 minut w temp. 200 st C.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz