niedziela, 10 listopada 2019

Pyszny jabłecznik z ,,pleśnią'' :)


Rewelacyjne ciasto, pełne smaków :)

Pyszny jabłecznik z ,,pleśnią''



Składniki:{15 porcji};{foremka 29x30 cm}
CIASTO:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
25 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 łyżka cynamonu
3 łyżki bułki tartej
,,PLEŚŃ'':
4 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
OPRÓCZ TEGO:
papier do pieczenia



WYKONANIE:

                              NADZIENIE - Jabłka cienko obrać i podzielić na ćwiartki, usunąć  gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć na tarte, na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odłożyć na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łapać porcję tartego jabłka i odciskać sok. Można to też robić przez czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą.  Do odciśniętych lekko tartych jabłek dodać cynamon, bułkę tartą i wymieszać.


                            ,,PLEŚŃ'' - białka ubić ze szczyptą soli, gdy powstanie sztywna piana, delikatnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.


                             CIASTO - Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, cukier, sól, żółtka, zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.




                              Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nadzienie z jabłek wyłożyć na foremkę,  na nie wyłożyć ubitą pianę z białek z dodatkami na koniec  na wierzch ciasta poskubać resztę ciasta i piec około 40 minut w temp. 200 st C.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz