Gdy nadejdzie Wielkanocny poranek
Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...
Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych,
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej,
Lukrowego baranka, mokrego dyngusa!
życzy
blogerka kulinarna Monika Gorowa
Mazurek migdałowy
składniki:
Ciasto:
350 g maki pszennej
350 g masła
100 g cukru
100 g migdałów
4 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
1 skórka z cytryny
sól
1 białko do posmarowania mazurka
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
Dekoracja:
30 g ananasa kandyzowanego
30 g suszonej śliwki
30 g płatków migdałowych
60 g suszonej moreli
Oraz pisaki cukrowe: biały i zielony kolor
foremka 24x35 cm
Wykonanie:
ETAP 1: Masło utrzyj z cukrem na puch, dodaj przesianą mąkę, zmielone migdały, startą skórkę z cytryny, 4 ugotowane żółtka przetarte przez sito i jedno żółtko surowe, dodaj jeszcze szczyptę soli, ze wszystkich składników zagnieć ciasto i zostaw na 1 godzinę do wypoczęcia.
ETAP 2: 2/3 ciasta rozwałkuj na prostokąt, z 1/3 utwórz małe kulki i ułóż wokół mazurka i poprzek. Posmaruj rozmąconym białkiem i piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
ETAP 3: Czekoladę rozpuść na parze, posmaruj jedną część mazurka. Z cukru i wody wymieszaj cukier puder i posmaruj drugą część mazurka. Suszone morele, oraz śliwkę pokrój, uformuj z nich na lukru kwiaty, z pozostałych morel, ułóż na czekoladowej części mazurka mniejsze kwiatki, uzupełnij środki tych kwiatków ananasem kandyzowanym. Pisakiem cukrowym w kolorze białym zrób napis na części czekoladowej ,,Alleluja'', natomiast zielonym zrób wokół tego napisu fantastyczne wzory. Ułóż na mazurku płatki migdałowe, które będą mówiły, że smak tego mazurka to właśnie migdałowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz