poniedziałek, 29 lipca 2019

CZEREŚNIANKI MONIKI (BUŁECZKI DROŻDŻOWE)


CZEREŚNIANKI MONIKI  
(BUŁECZKI DROŻDŻOWE)



Składniki: (16 bułeczek)
CIASTO:
50 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 szklanka mleka
1 szklanki cukru
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 jajko
szczypta soli
KRUSZONKA:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła zimnego
5 dag  cukru
1 kropelka olejku migdałowego aromatycznego do ciast
NADZIENIE
70 dag czereśni mogą być mrożone
kilka łyżeczek cukru pudru
DODATKOWO:
papier do pieczenia
1 jajko do posmarowania bułeczek



PRZYGOTOWANIE BUŁEK: CZEREŚNIANKI
OWOCE: Czereśnie umyj, oczyść i wydryluj,  umyj i pozostaw na durszlaku.
CIASTO:  Masło rozpuść na patelni lub w garnuszku, lekko ostudź po czym  dodaj mleko. Schłódź.
Do miski wysyp  mąkę, suche drożdże szczyptę soli i cukier. Wlej  masło z mlekiem, dodaj jajko i wyrób ciasto.  Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: Mąkę pszenną połącz z cukrem i masłem, kropelką olejku wyrób kruszonkę.
WYKONANIE CZEREŚNIANEK Ciasto wyłóż na stolnicę. Formuj wałek i krój w grube plastry. Każdy plaster układaj na dłoni, lekko dociśnij  Na środek plastra układaj 2 łyżeczki jagód i szczyptę cukru pudru, po czym zlep starannie brzegi.
UKŁADANIE BUŁEK DO FOREMKI: Bułeczki układaj zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 4 cm od siebie. Przykryj ściereczką  i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem posmaruj rozkłóconym jajkiem. Posyp wierzch bułeczek kruszonką i pozostałymi czereśniami.
PIECZENIE CZEREŚNIANEK: Blaszkę z bułeczkami wstaw  do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz przez około 20-25 minut. Wyjmuj, ostudź.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz