piątek, 16 sierpnia 2013

Drożdżowiec z budyniem jagodowym i porzeczkami


Dzisiaj u mnie pyszne ciasto z porzeczkami. Polecam! :)
 
 



Drożdżowiec z budyniem jagodowym i porzeczkami


składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
5 łyżek cukru
8 dag margaryny
2 jajka
szczypta soli
rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżka cukru
kruszonka:
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki margaryny
8 łyżek mąki pszennej
budyń jagodowy:
1 budyń śmietankowy
3 łyżki soku z jagód
500 ml mleka
prócz tego:
po 15 dag czerwonych i czarnych porzeczek
pergamin do foremki
foremka o wymiarach : 25 x 36 cm



Przygotowanie:
Budyń: Zagotuj 250 ml mleka. Budyń rozpuść z sokiem z jagód w 250 ml zimnego mleka, wlej do zagotowanego mleka, wymieszaj do czasu powstania budyniu, odstaw, ostudź.
Rozczyn: Drożdże rozrobić z łyżką ciepłego mleka i cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto: W mleku rozpuścić margarynę, ostudzić.  Przesianą mąkę
połączyć z gotowym rozczynem, wlać ostudzone mleko z margaryną,
 dodać cukier, jajka, oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
 Przygotować kruszonkę: do miski wsypać  mąkę pszenną, dodać margarynę i cukier puder, wyrobić kruszonkę.
Porzeczki umyć, osuszyć.
Foremkę wyłóż pergaminem, wyłóż ciasto, za pomocą szprycy ułóż budyń jagodowy, posypać kruszonką. Piec 40 minut w temperaturze 190 st. C.
Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz