Szarlotka z jabłek
składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g masła
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
55 g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Lukier:
110 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Ponadto:
4 białka
papier do pieczenia, lub tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka o średnicy 28 cm
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, podziel na dwie części. Jedną część wstaw do zamrażalnika, drugą do lodówki.
Nadzienie: Jabłka umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce, zasyp cukrem i cynamonem, wymieszaj, odstaw na pół godziny, nadmiar soku odlej.
Wykonanie ciasta: Foremkę wyściel papierem do pieczenia, lub wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą, wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i wylep dno foremki formując wyższe brzegi, spod zapiecz przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. Następnie wyłóż jabłka, przykryj wierzch ubitą pianą z białek, zamrożone ciasto zetrzyj na tarce. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st C.
Lukier: połącz cukier puder z wodą i sokiem z cytryny wymieszaj i polej wierzch ostudzonej szarlotki, a następnie wstaw do lodówki, aby lukier się szybko zastygł.
Mniam, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń