czwartek, 21 grudnia 2017

Świąteczny karp - smażony



Świąteczny karp - smażony Moniki



Składniki: {dla 4 osób}
1 karp wypatroszony
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku { po pół małej łyżeczki}
mąka do panierowania {2-3 łyżki}
olej roślinny do smażenia 



Przygotowanie:
Karpia opłucz. Osusz. Pokrój na porcje - dzwonki w poprzek tułowia, przełóż do miski, po czym dopraw solą oraz pieprzem, (niezbyt dużo), wymieszaj z pokrojonym w małą kosteczkę czosnkiem, oraz majerankiem, dokładnie przykryj folią,  wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 godziny. Dobrze rozgrzej patelnię z olejem (ok. 0,5 cm), rybę obtocz w mące i kładź na patelnię. Smaż przez ok. 5 - 7 minut na średnim ogniu aż do momentu gdy karp będzie zrumieniony od spodu.  Następnie przewróć na drugą stronę i znów smaż ok. 5 minut. Obsmaż boki po 2-3 minut, zdejmij  z patelni. Wylej tłuszcz, wymyj patelnię i powtórz smażenie jeżeli pozostały jeszcze ci kawałki ryby.
RADA KULINARNA:  jeżeli masz całego karpia powinnaś go sama oprawić, oskrobać z łusek, odciąć głowę i płetwy, naciąć brzuch i wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać (w środku i na zewnątrz), osuszyć.

1 komentarz: