piątek, 30 czerwca 2017

Pierogi z jagodami

 Pyszne pierogi na powitanie lata! 



Pierogi z jagodami Moniki

składniki:{ 4 porcje}
320 g mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego
500 g jagód
8 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej



 Wykonanie:
Na stolnicę przesyp mąkę zostawiając trochę do ewentualnego podsypania, uformuj wianek. Do środka wianka wbij jajko, wsyp sól, przemieszaj nożem. Wlej wodę, olej, zagnieć ciasto, powinno być luźne. Przełóż zagniecione ciasto do miski odstaw na 30-60 minut i przykryj miską.
Owoce umyj, osusz.
Z przygotowanego ciasta odcinaj po niewielkim kawałku i rozwałkuj ciasto.
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj szklanką kółka, nakładaj porcję jagód,  oprósz mąką z cukrem, sklej brzegi. 
Skrawki pozostałe po wycięciu kółek natychmiast zagniataj, aby ciasto nie wyschło.

 Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj ze słodką śmietaną.



1 komentarz: