poniedziałek, 18 lipca 2016

Szczaw konserwowy


Szczaw konserwowy



składniki: {na ok. 4 słoiczki po 300 ml}
2 kg szczawiu
500 ml wody
sól



Wykonanie:
Szczaw oczyściłam, umyłam, pokroiłam, wrzuciłam do garnka, wlałam 500 ml zimnej  wody.
Zagotowałam do miękkości, dodałam szczyptę soli, nałożyłam gorący wywar ze szczawiu do słoiczków,  zakręciłam nakrętkami. 
Na dnie garnka wyłożyłam ściereczkę, ułożyłam słoiczki, wlałam wodę do połowy słoiczków,  pasteryzowałam 15 minut. 
Gdy słoiczki w garnku się przestudzą, wyjmuje je z garnka i odwracam przestudzone słoiczki do góry dnem.  

GALERIA:

Pokrojony szczaw

Szczaw przed pasteryzacją 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz