poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek z kurczętami

Mazurek z kurczętami 



Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
2 ugotowane żółtka
8 łyżek cukru
Lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Dekoracja:
2 łyżki zielonej posypki
4 suszone morele
1 mała suszona śliwka
kolorowe pisaki cukrowe: czerwony, zielony, żółty
Oprócz tego:
pergamin
1 żółtko do posmarowania mazurka
foremka 24x35 cm



Wykonanie:
 1 ETAP: Z miękkiego masła, przesianej mąki, cukru, żółtek szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię włóż do lodówki na 30 minut.
 2 ETAP: Foremkę wyłóż pergaminem, odłóż 1/2 ciasta a pozostałą rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Z reszty ciasta uformuj 2 większe kulki i dwie mniejsze, spłaszcz i uformuj na środku mazurka kurczęta, formując przy tym również dzióbki. Z pozostałego ciasta, jeżeli ci zostanie możesz wykonać dwa cienkie długie wałeczki i przeplataj na przemian wykonać na mazurku ramkę. Możesz sama stworzyć inne fantazyjne ozdobienia, koncepcji jest wiele...
 3 ETAP: Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym żółtkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku 40 minut w temperaturze 190°C.
 4 ETAP: W garnuszku z cukru pudru, gorącej wody mieszając zrób lukier, posmaruj wierzch mazurka. z pokrojonych morel w paski wykonaj kurczętom skrzydełka, nóżki a także płatki kwiatów, a wokół mazurka ułóż ramkę z pozostałych pokrojonych morel. Z zielonej posypki stwórz dla kurcząt trawkę. Z kawałków suszonej śliwki zrób kurczętom oczka, a kwiatom wypełń suszoną śliwką środki. Czerwonym pisakiem lukrowym wykonaj napis ,,Alleluja''. Pozostałymi pisakami udekoruj finezyjnie wierzch mazurka.
 Rada: Staraj się dekorację ułożyć na jeszcze niezastygnięty lukier :)
Mazurek gotowy! Smacznego!

GALERIA:
Przed upieczeniem  mazurka

Po upieczeniu mazurka


1 komentarz:

  1. pięknie wygląda :) i na pewno pyszny mazurek :)
    http://naszlakusmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń