piątek, 6 kwietnia 2018

Babka budyniowa Moniki - praca na konkurs kulinarny

                                              'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' :)



Babka budyniowa Moniki

składniki: {dla 6 osób}
Ciasto:
1 budyń o smaku śmietankowym WINIARY o gramaturze 60 gram
2 łyżki proszku do pieczenia
5 jajek
160 g  cukru
160 g mąki pszennej
125 g roztopionej margaryny
Oprócz tego:
1 duża łyżka maku i 1 kropla barwnika czerwonego
1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do posmarowania foremki
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Dekoracja:
2 łyżki płatków migdałowych




Wykonanie:
CIASTO:
Oddzielam żółtka od białek. Po czym ubijam pianę z białek, wsypując cukier. Cały czas ubijając, dodaje żółtka.
Przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łącze mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką. Dodaję roztopioną margarynę. Mieszam. 
Ciasto dzielę na trzy części. Do jednej części dodaję barwnik, mieszam. Do drugiej części dodaję mak, mieszam. Trzecią porcję pozostawiam bez zmian.
Foremkę smaruję masłem, obsypuję bułką tartą. 
Do foremki przekładam masę makową, następnie masę czerwoną i na koniec wykładam masę białą. 
Wstawiam do nagrzanego piekarnika w  temp. 170 st. C i piekę przez 50 minut.
POLEWA:
W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam czekoladę z masłem i mlekiem, polewam ostudzoną babkę,
DEKORACJA:
 Dekoruję płatkami migdałowymi. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz