środa, 20 sierpnia 2014

Szarlotka mojej babci z polskimi jabłkami ;)

Pyszna szarlotka która jest moim wspomnieniem z dawnych lat :)




Szarlotka mojej babci z polskimi jabłkami




składniki: 
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła
150 g cukru kryształ
2 żółtka kurze
3 łyżki śmietany
Nadzienie:
1,5 kg polskich jabłek
150 g cukru
1/4 łyżeczka cynamonu
20 g cukru pudru
oprócz tego:
papier do pieczenia
foremka o wymiarach 31x26 cm




Wykonanie:
Nadzienie: Jabłka opłucz, usuń ogonki, obierz ze skórki, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój cieńko w kawałki, lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj cukier, cukier cynamonowy, cukier puder, wymieszaj.
Rada: Najlepiej przyrządzaj nadzienie przed samym nałożeniem na ciasto. :)
Ciasto: Mąkę przesiej przez sito na stolnicy, dodaj masło, razem posiekaj nożem. Żółtka utrzyj z cukrem i śmietaną dodaj do ciasta, lekko zagnieć, wyrób. Po wyrobieniu podziel ciasto na dwie części, obie zawiń w folię aluminiową, jedną część wstaw do lodówki, a drugą do zamrażalnika na 1 godzinę. Ciasto z lodówki rozwałkuj na placek wielkości blachy przenieś na wałku na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwaj wstaw do nagrzanego piekarnika piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika nałóż uprzednio zrobione nadzienie z jabłek równo rozsmaruj, wyjmij z zamrażalnika drugą część ciasta i zetrzyj ją na tarce na wierzch jabłek. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w temp. 180 st. C. 
Rada: Po wyjęciu z piekarnika możesz ją podawać posypaną grubo cukrem pudrem. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz