czwartek, 6 lutego 2014

Gorący kociołek z grzankami

Gorący kociołek z grzankami



składniki:
wywar:
2 litry wody
25 dag porcji z kurczaka
łyżka ziela angielskiego
2 listki laurowe
łyżka posiekanej natki pietruszki
oprócz tego:
5 dag marchewki
5 dag pietruszki
5 dag selera
20 dag ziemniaków
40 dag zielonego groszku z puszki
pieprz, sól do smaku
5 dag małych grzanek z suchego pokrojonego chleba
dekoracja:
kilka gałązek dekoracyjnej natki pietruszki



Przygotowanie:
1 etap: Wywar: do garnka wlać wodę, włożyć mięso, ziele, listki laurowe, natkę pietruszki gotować około 30 minut.
2 etap: Warzywa umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewkę, oraz pietruszkę, ziemniaki i seler, gotować około 15 minut aż warzywa będą miękkie.
3 etap: 5-10 minut przed końcem gotowania wsypać z puszki odcedzony groszek zielony. Na koniec zupę przyprawić pieprzem i solą do smaku.

Podawać gorącą zupę z grzankami z suchego chleba pokrojonego w kostkę, udekorować dekoracyjną natką pietruszki.

GALERIA

Składniki do przygotowania zupy

Wywar na zupę w trakcie gotowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz