czwartek, 19 grudnia 2013

Mufinki piernikowe z żurawiną

Mufinki piernikowe z żurawiną



składniki:
40 dag mąki pszennej
20  foremek na mufinki w kształcie gwiazdek
10 dag margaryny
25 dag cukru
2 jajka
4 łyżki konfitury z żurawiny
3 łyżki kakao
4 dag przypraw do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżka sody
oprócz tego:
masło, lub olej do wysmarowania foremek
5 dag konfitury z żurawiny do przełożenia mufinek
dekoracja:
lukier: pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody
1 łyżka ziarenek maku
2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem mikserem, dodajemy stopniowo mleko, kakao, mąkę przesianą z sodą, przyprawę do piernika, mieszając dodajemy konfitury z żurawiny, po czym wlewamy roztopioną, przestudzoną margarynę, mieszamy na jednolitą masę. Foremki smarujemy masłem, lub olejem. Napełniamy ciastem foremki na mufinki w kształcie gwiazdek do 3/4 ich objętości. Układamy na dużej blaszce, rozgrzewamy piekarnik do 180 st C, wkładamy foremkę z mufinkami na około 30 minut. Upieczone ciastka zostawić w foremkach 5 minut.Ostudzone wyjąć delikatnie z foremek.
Lukier: gorącą wodę wlewamy do cukru pudru, mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Ostudzone mufinki przekrawamy na 2 części, przekładamy konfiturą z żurawiny, wierzch lukrujemy, dekorujemy sypkim makiem i suszonymi owocami żurawiny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz